9 месеца от началото на войната. На 24 февруари Русия започва пълномащабно нахлуване

...
9 месеца от началото на войната. На 24 февруари Русия започва пълномащабно нахлуване
Коментари Харесай

Хронология на войната: Как се развиха военните действия през последните девет месеца?

9 месеца от началото на войната. На 24 февруари Русия стартира пълномащабно навлизане в Украйна от Беларус на север, анексирания от Русия полуостров Крим на юг и личната си територия на изток. Оттогава насам във войната са убити хиляди хора, милиони са разселени и са разрушени цели градове. 

През февруари президентът на Русия Владимир Путин афишира решението си да стартира " специфична военна интервенция " в Украйна в тирада преди зазоряване. Това слага началото на сухопътна, морска и въздушна инвазия.
Обстоятелствата изискват от нас бързи дейности. Народна република Донбас изиска помощ от Русия. Който се опита да ни спре и да сътвори опасност за нашата страна и нашия народ – би трябвало да знае следното. Реакцията на Русия ще бъде светкавична, а следствията за вас ще бъдат пагубни.
Владимир Путин, президент на Руската федерация

Украинският държавен глава Володимир Зеленски произнася малко национално послание, с което афишира военно състояние и обща готовност.
Ние знаем сигурно, че не желаеме война. Не Студена война, не гореща война, не хибридна война. Но в случай че вашите бойци ни атакуван, в случай че се опитате да отнемете отечеството ни от нас, бъдещото ни и това на нашите деца, ние ще се пазиме до дъно.
Володимир Зеленски, президент на Украйна

Европейският съюз не разрешава достъпа на определени съветски банки до SWIFT системата и замразява депозитите на съветската централна банка. Блокът също по този начин не разрешава достъпа на съветски самолети до въздушното пространство на Европейски Съюз.

МАРТ

Месец март стартира с още по-силна ескалация на спора. На сателитни фотоси се вижда съветски боен ескорт с дължина 65 километра, който се придвижва към Киев. Конвоят така и не стига до украинската столица.
Ние дружно осъждаме непровокираната експанзия на Русия към Украйна. Обединени сме в поддръжката си към суверенитета на Украйна, както териториалната целокупност на страната. Заедно ще продължим да постановяваме наказания на Русия, с цел да спрем по-бързо тази война. Ние поддържаме справедливата борба на украинците, които се борят за своята независимост. Освен това чуваме и гласовете на тези руснаци, които намерено се опълчват на дейностите на своя президент.
Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО

В края на месеца съветските и украинските договарящи се срещат в Истанбул - първата им персонална среща от повече от три седмици. Украйна внася в детайли предложение за неутралитет. Срещата на контактните групи няма никакъв триумф, както и последвалите опити за договаряния.

АПРИЛ

Месец април стартира с разкриването на един от най-ужасяващите образци за военни закононарушения. На 2 април, когато съветските войски се изтеглят от Буча, град северозападно от Киев, по улиците са открити десетки жертви - видимо цивилни жители. Започва всеобщо следствие на случилото се, а в процеса биват разкрити всеобщи гробове на украински цивилни жители.
Моята работа е да пазя публичния интерес на жителите на Украйна. Но в този момент аз съзнавам, че не мога да извърша дълга си. Как да оказа помощ на тези мъртви деца? Просто в действителност доста ме боли.
Ирина Венедиктова, основен прокурор на Украйна

В рамките на петия кръг от наказания Брюксел не разрешава и вноса на съветски дървен материал, цимент, морски артикули и торове. Блокът също по този начин не разрешава износа за Русия на авиационно гориво.

МАЙ

Въпреки неналичието на напредък във военните дейности и все по-осезаемите наказания, които Западът налага на Русия, на 9 май Владимир Путин не пропусна да обвърже наречената от него специфичната военна интервенция с великите победи на съветската войска в предишното.
В наши дни вие се сражавате за нашите сънародници в Донбас. За сигурността на нашата татковина – Русия.
Владимир Путин, президент на Руската федерация

Европейската комисия показва шести пакет от наказания, в това число цялостна възбрана за импорт на всевъзможен съветски нефт, морски и тръбопроводен, недопечен и пречистен. Ограниченията влизат в мощ до края на годината.

ЮНИ

През юни Русия понижава доставките на газ за Европа по газопровода " Северен поток 1 " до 40 % от общия потенциал на тръбата. Това ясно демонстрира, че Русия води индиректна война с Европа и в допълнение ускорява енергийната рецесия, вследствие на войната, покачвайки цените на синьото гориво до невиждани равнища.
Независимо дали следствията са структурни или циклични, те имат едно основно нещо общо. Всички те са вследствие на войната на Путин. Това е една безсърдечна и добре изчислена блокада, която той прави.
Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия

НАТО публично кани Швеция и Финландия да станат членове на Алианса, след повдигането на ветото от страна на Турция.

ЮЛИ

През юли Русия и Украйна подписват съглашение с посредничеството на Организация на обединените нации, което разрешава износа на украинско зърно през Черно море, с цел да се предотврати продоволствена рецесия.
В складовете тук има огромни количества зърно, които са блокирани. Вече четвърти месец всички логистични мрежи не работят поради войната. Нищо не можем да изнесем. Зърното не е мръднало от нашето село. 
гражданин на Донбас

Четири дни по-късно   " Газпром " декларира, че ще понижи на половина доставките на газ по газопровода " Северен поток 1 " до 20% от потенциала си. Опасенията за тежка зима се ускоряват. Редица европейски страни вкарват разнообразни механизми за ограничение на потреблението, в това число и санкции за прекалено потребление на климатик.

АВГУСТ

На 20 август Даря Дугина, щерка на известния съветски ултранационалист Александър Дугин, е убита при гърмеж на кола бомба край Москва. Дугина става жертва на опит за ликвидиране на татко ѝ. Украйна отхвърля обвиняванията на Русия, че стои зад нападението.
Това е алегоричен акт, който показва, че войната към този момент се трансферира и на територията на Русия. Това демонстрира на руснаците, че войната не е нереална и нея я дават единствено по малкия екран.
Руски коментатор

СЕПТЕМВРИ

Украинската контраофанзива ескалира през септември, когато страната отблъсна съветските сили, превземайки градовете Изюм и Купянск - ключови центрове за доставяне на силите на Москва.

През септември Владимир Путин афишира частична военна готовност. Тя обгръща резервистите, които наброяват почти 300 000 души. Това решение води до фрапантен спад в известността на президента и всеобщо овакантяване на съветски жители – най-много мъже.
За да се обезпечи сигурността, здравето и живота на нашите съграждани в освободените територии, аз счетох за належащо да предложа на Министерството на защитата и на генералният щаб за защита, на територията на Руската федерация да се разгласи частична готовност.
Владимир Путин, президент на Руската федерация

Няколко мощни детонации в Балтийско море повреждат съдбовно газопроводите Северен поток 1 и 2, изкарвайки ги от употреба за неустановен интервал от време. На 30 септември Владимир Путин афишира анексирането на още 4 области от Украйна – Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска. Анексирането е оповестено след извършен в четирите области референдум, който не трябва приет от нито една друга страна.

ОКТОМВРИ

Осмият месец от войната стартира с тежък удар против една от най-важните инфраструктурни точки на Руската федерация – пожар и детонация на Кримския мост, породени от кола бомба. Експлозията е довела до възпламеняване на седем цистерни с гориво от влакова комбинация, пътувала в посока Кримския полуостров. Москва упреква Киев за детонацията на моста, само че досега украинската страна отхвърля да има присъединяване.

НОЕМВРИ

През ноември, след следващия масиран обстрел от страна на Москва две ракети паднаха на полска територия, убивайки двама души. Това повдигна съществени въпроси по отношение на кой стои зад ракетните удари и сътвори съществени терзания в интернационалната общественост дали Варшава ще изиска задействането на член 5-ти от устава НАТО, който планува взаимна военна реакция, в случай че страна членка на Алианса бъде нападната.
Няма безусловно никакви индикации, че става дума за директна офанзива против Полша. Така че фактът, че полската територия е била изумена с ракета, не е резултат от нечия умишлена активност. Полша не е била цел на ракетата. Така че в реалност Полша не е била атакувана.
Анджей Дуда, президент на Полша

ОБЗОР

Девет месеца по-късно войната продължава, а изгледи за мир към момента няма. Дали Русия ще капитулира първа, изтощената от множеството наказания и изправена пред неспособност да възвърне стопанската система си. Или пък Украйна в последна сметка ще поддаде под ежедневния ракетен напън. Бъдещето е неразбираемо, но остава вярата, че кървавият конфликт ще приключи скоро.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР